0
Hacamat Yaptırmak Sünnet midir?

Hacamat Yaptırmak Sünnet midir?

Hacamat yaptırmanın sünnet olup olmadığı merak edilen bir konudur. Onlarca hastalığın tedavisine destek olan hacamatın tarihi çok eskilere dayanıyor. Hz. Peygamber (S.A.V) de hacamat yaptırmış, konu ile ilgili hadislerle hacamatın ne kadar sağlıklı olduğunu vurgulamıştır.

Hacamat Nedir?

Hacamat, sağlıklı kalmak ve birçok hastalığın tedavisine destek olmak amacı ile kan aldırma işlemidir. Kupa tedavisi olarak ta tanımlanmış olup, kupa veya cam bardak kullanılarak yapılır. İbadet amaçlı sürekli yapılması gereken bir uygulama olmayıp Hz. Peygamber (S.A.V) tarafından da ihtiyaç duyulduğunda yaptırılması tavsiye edilen geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasıdır.

Hacamatın Dinimizdeki Yeri Nedir?

Arapça karşılığı hicâme(t) olan hacamatın anlamı “emmek" olup hacm kökünden gelmektedir. Kılcal damarlarda biriken kirli kan ve toksinler hacamat yolu ile vücuttan atılır. İlaçların en hayırlısının hacamat, sülük tedavisi ve müshil olduğunu söyleyen Hz. Peygamber (S.A.V), kan aldırma yolunun en güzelinin hacamat olduğunu hadislerde belirtmiştir.

Peygamber Efendimiz Hangi Ayda Hacamat Yaptırdı?

Peygamber efendimizin tavsiye ettiği bir tedavi yöntemi olan hacamat, her ayın 15-19-21-23 ve 25’inde tek sayılı günlerde Pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılmaktadır. Günleri önemseyenler için bu günlerde hacamat yaptırmak uygundur. Tedaviye destek amaçlı yapılıyorsa herhangi bir gün veya tarih şartı yoktur.

Peygamber Efendimizin Sünneti Hacamat Nedir?

Peygamber efendimiz Ebu Taybe adında bir köleye hacamat yaptırmış, başından kan aldırmıştır. Ebu Taybe’ye hacamat için ödeme yaptığı da rivayet edilmektedir. Hz. Enes (R.A)’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber Mirac’a çıktığında yanından geçtiği her cemaat kendisine ümmetine hacamat yaptırmasını önermiştir. Peygamber tavsiyesi olan hacamat çok eski tarihlerden bu yana sağlıklı kalmak ve hastalıkların tedavisine destek olmak amacı ile farklı uygarlıklar tarafından da yapılmıştır.

Hacamatta Altın Gün

Hacamatta altın gün Hicri takvime göre ayın 17 si olup salı günüdür. Sünnet amaçlı hacamat yaptırmak isteyenler özellikle hicri takvimin salı gününe denk gelen 17. günü hacamat yaptırmayı tercih etmektedir. Popüler bir alternatif tıp yöntemi olan hacamat Sağlık Bakanlığı onaylı klinik ve merkezlerde deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır.

Yetkili bir klinik olan Konya GETAT’a hacamat uygulaması için başvurabilir, Sağlık Bakanlığı onaylı kliniğimizde hijyenik şartlarda hacamat yaptırabilirsiniz.

Hicri Takvime Göre Hacamat Günleri

Hicri takvime göre hacamat günleri hicri ayın 17-19 ve 21. günleridir. Tavsiye edilmeyen günler hicri ayın ilk 5 günü ve son 5 günüdür. Hafta içi pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılmaktadır. Sünnet amaçlı hacamat yaptırmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biri de hangi gün hacamat yapılmadığıdır. Hadislere göre çarşamba günü hacamat yapılması uygun değildir. Mevsim olarak ise ilkbahar sonu mayıs-haziran ayları vücut için uygun görülen zamanlardır.

2024 Hacamat Altın Günleri

2024 hacamat günleri şunlardır;

1 Ocak Pazartesi-29 Ocak Pazartesi

2 Şubat Cuma-27 Şubat Salı-29 Şubat Perşembe

2 Mart Cumartesi-29 Mart Cuma-31 Mart Pazar

26 Nisan Cuma-28 Nisan Pazar-30 Nisan Salı

25 Mayıs Cumartesi-27 Mayıs Pazartesi

23 Haziran Pazar-25 Haziran Salı-27 Haziran Perşembe

23 Temmuz Salı-25 Temmuz Perşembe-27 Temmuz Cumartesi

23 Ağustos Cuma-25 Ağustos Pazar

Eylül Cuma-22 Eylül Pazar-24 Eylül Salı

20 Ekim Pazar-22 Ekim Salı-24 Ekim Perşembe

19 Kasım Salı-21 Kasım Perşembe-23 Kasım Cumartesi

Belirlenen tarihler 2024 yılı için geçerli olup hicri yıl takvimine göre belirlenmiştir. 2024 altın günleri ise 27 Şubat Salı, 23 Temmuz Salı ve 19 Kasım Salı günleridir. Tedaviye destek amaçlı yapılması gereken hacamatta belli bir gün ve tarih aranmamaktadır.

Hijyenik bir ortamda Sağlık Bakanlığı onaylı bir klinikte deneyimli hekimlere hacamat yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

YAZAR HAKKINDA